BG EN
Process Space festival logo
35-ти фестивал / „3+5=∞/Допустимо бъдеще“ / 8-16 Юни 2024, Балчик

35-то ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛ ПРОЦЕС-ПРОСТРАНСТВО/2024 Балчик

3+5= ∞/ДОПУСТИМО БЪДЕЩЕ


През 2024г. фестивал „Процес – Пространство“ ще реализира своето 35-то издание под мотото „3+5=∞/Допустимо бъдеще“ в град Балчик, с куратор Христина Бобокова и артистичен директор Рада Якова. Фокусът на това издание е изкуството от Балканите, неговите проблеми, възможности и бъдещо развитие. Мотото възлага основна тема на изданието, а именно намирането на общи хоризонти и допирни точни върху, които творци от района на Балканите биха могли да се обединят и работят заедно в бъдеще или пък всеки да представи своята визия. Същевременно темата търси общи проблематики, както и перспективи за развитие и разгръщане на арт възможности, визии и общи проекти.

През 2024г. фестивалът ще се проведе в град Балчик от 08.06.24г. до 16.06.23г. – осем творчески денонощия, през които присъстващите артисти ще могат свободно да създават авторско изкуство. Концепцията на това 35-то годишно издание е в събирането на едно място на идеите, творчеството и критиката на хора работещи и познаващи културната, художествената, социално-психологичната, проблематичната среда на Балканите. Средата, която създава форума е творческа и съзидателна за множество възможности и представяне на участниците. Форумът дава платформа във финалните дни на изданието изявени в областта на изкуството лектори да изложат свои виждания в форум/дискусия. Комуникацията между артисти, от една страна и куратори и критици от друга е двустранно полезна. Това е и основната концепция на фестивала – да създава нови авторски художествени произведения, да изгражда контакти, взаимоотношения, културни продукти, връзки и обмен на творчески идеи, както и да ги представя и разпространява пред утвърдени и нови публики.

Участници в резиденцията през 2024:
  • Петар Крас (Сърбия), Изидора Кръстич (Сърбия), Мария Гуивели (Гърция), Овидиу Тоадер (Румъния), Силвия Радева (България), Нора Ампова (България), Мартин Трифонов (България), Йордан Панков – J.PANK (България), Надя Розева (България), Ралица Стоицева (България), Васил Славков (България), Венелин Шурелов (България).

Фестивалът предвижда в края на творческата седмица изложба изложбена програма включваща:
  • изложба на гостуващата на фестивала галерия „Ларго“ в Художествена Галерия – Балчик, с откриване 14.06.24г. от 18:00ч. Изложбата може да бъде посетена до 24.07.24г.
  • изложба „Допустимо бъдеще“ в ИЦ „Мелницата“ – ет.3 и ет.4, с откриване на 15.06.24г. от 18:00ч. Изложбата ще остане в изложбеното пространство до 05.08.24г.
  • на 15.06.24г. ще се проведе дискусия-теоретичен форум с гост-лектори, които да представят проблематики в областта на съвременното изкуство в региона. Събитието ще се излъчва и он-лайн.
  • Предвидени са съпътстващи събития, работилници, презентации и гостуващи събития по време на форума на 14.06.23.