BG EN
Process Space festival logo
Изложба "ОТ ВЪГЛЕН КЪМ ОГЪН"

ОТ ВЪГЛЕН КЪМ ОГЪН

Изложба в памет на Димитър Грозданов (1951 – 2020)

04.10.22 – 22.10.22

Галерия „Райко Алексиев“, ул. „Раковски“ 125

Откриване: 04.10.22, 18:00ч.

Куратори: Христина Бобокова и Станислав Памукчиев


   „От въглен към огън“ е изложба в памет на художника, изкуствовед и теоретик на изкуството Димитър Грозданов. Куратори са Христина Бобокова и Станислав Памукчиев, двамата добри приятели на твореца и с личен сантимент организират събитието, което съвпада с 71-вият рожден ден на изкуствоведа – 3ти октомври.

   Изложбата представя над 40 подбрани творби, от различни галерии и колекции в страната, отразяващи характерния неоконцептуален маниер на работа, авторски техники и творческите търсения в работата на Димитър Грозданов.  Очертава се основна линия в работата му свързана с унищожението и същевременно със съзиданието, които авторът асоциира с огъня и неговия краен продукт – въгленът. В едноименна статия от 90-те години , аргументирайки един свой проект, той припознава „творческото горене“ като предпоставка за изграждане на дадена културна ситуация, като овъгляване на реалността, а всяка реална картина, скулптура, спектакъл, текст, филм за своеобразни въглени на една душевност – процес, пропорционален на степента на горене, на температурата, която съдържа произведението на изкуство. Творбите му, често мрачни и тъмни, са размисъл за присъствието на пожара, огъня и овъгляването като част от нашия материален и духовен свят, за преминаването от едното състояние в другото и най-вече за това как от тлеещите въглени да се запали отново искрата… и от нея пак огънят…  и наново животът.

  Изложбата представя и творби свързани или създадени на фестивалът за съвременно изкуство „Процес – Пространство“, където може да се види най-точният образ на Димитър Грозданов – едновременно на художник, критик, куратор, организатор, приятел, бохем. Проектът стартира 1992г. в град Балчик, замислен като сцена за дискусия и експерименти, място, където всички възможни търсения, стилове и индивидуални творчески интереси могат да се срещнат не само в изложбеното пространство или във времето, в което се създават, но и в концепциите. Фестивалът е международен и се провежда ежегодно 30 години, като неговата виталност е в динамиката, в неизвестността, в очакването как ще се трансформират идеите на участниците в процесите на комуникация и взаимодействие, да се представят нови идеи и хора.

  Изложбата „От въглен към огън“ представя и документалния филм „Данте и въздушното перо“ (2022) на режисьора Димитър Липовански, с продуцент Христина Бобокова. Филмът е разказ за работата на Димитър Грозданов през погледа на приятели и колеги, пресъздава проекти, уъкшопове, акции, мисли, отразява неговото съществено присъствие, значение и роля за развитието на българското съвременно изкуство.

Христина Бобокова, септември 2022https://sbh.bg/bg/izlojben-kalendar-izlojbi/ot-vyglen-kym-ogyn-izlojba-na-dimityr-grozdanov/8/1096
https://impressio.dir.bg/atelie/ot-vaglen-kam-ogan-ot-dimitar-grozdanov
https://bnt.bg/news/ot-vaglen-kam-ogan-izlozhba-na-dimitar-grozdanov-v-galeriya-raiko-aleksiev-v328947-310461news.html
https://въпреки.com/post/697346947803234304/изложбата-от-въглен-към-огън-или-неповторимият