BG EN
Process Space festival logo
Изложба - Оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод

Изложба „Кристо и Жан Клод в плакати“

От колекцията на фондация „Процес-Пространство“ и частна колекция


Изложбата „Кристо и Жан-Клод в плакати“ представя плакати с фотографии от реализирани до края на първото десетилетие на 21 век проекти на двамата творци. Проектите са емблематични, като се явяват добра ретроспекция на outdoor инсталациите в творчеството на авторите до онзи момент. Te впечатляват със своята мащабност, избор на локации, дългогодишно планиране и проектиране, и сложна реализация. Представят жизнения цикъл в работата и характерни творчески насоки на художниците през различни фотографски ракурси.
Експозицията представя статии от първия брой на списание „Изкуство/Art in Bulgaria“, в което през 1993г. се публикувани текстове свързани с Кристо, комуникацията му с представители на българските арт среди, неговото отношение към арт процесите в България и развитието на изкуството. Текстовете са на Божидар Бояджиев, Георги Тодоров и Димитър Грозданов. Статиите са важни за онази част от съвременно насочените артисти в България, които в началото на 90-те години на 20 век трепетно са очаквали промяна в цялостните нагласи в обществото, културата и изкуството. Важна е комуникацията на Кристо с изкуствоведа Димитър Грозданов - главен редактор на списанието и основател на първия фестивал за съвременно изкуство в България - „Процес-Пространство“. Резултат от кореспонденцията между тях са 16 плаката, които Кристо изпраща лично подписани от него за участие във второто издание на форума в гр. Балчик, където някои от тях са експонирани по типичния за автора начин – опаковани. През 1994г. изложбата е представена в гр. София и гр. Скопие, а през 1996г. в Националната галерия в гр. Прага с комисар Елена Панайотова.
Информация за всеки един проект и неговата реализация е използвана и може да бъде открита на официалната страница на Кристо и Жан Клод – www.christojeanneclaude.net

Организатори на експозицията е екипът на Фестивал „Процес-Пространство“ – Христина Бобокова и Пенка Минчева